Trobada internacional contra el feixisme i el racisme a Grècia
Els dies 10 i 11 d'octubre es va celebrar a Atenes l'assemblea anual de KEERFA, el moviment unitari contra el feixisme i el racisme de Grècia. Dins el marc de la mateixa, es va celebrar una trobada internacional.
El context era, per descomptat, la crisi que pateix el país —amb l'aplicació d'encara més retallades, aquest cop a mans del govern de Syriza— i la contínua entrada a Grècia de persones refugiades.
Van ser dos dies molt intensos, amb una intervenció rere una altra sobre la lluita contra els nazis d'Alba Daurada (AD), o l'activitat en solidaritat amb la gent refugiada.
Una activista de KEERFA, Katerina, va descriure els debats després de l'assassinat de Pavlos Fyssas; l'esquadró de AD que el va assassinar era del seu barri, Nikaia: "AD va intentar crear un grup d'assalt per terroritzar al veïnat, però no els ho vam permetre. No mitjançant un grup d'assalt antifeixista, sinó perquè vam construir un moviment ampli i massiu". Com a resultat, els nazis ara gairebé han desaparegut de Nikaia; molts d'ells també s'enfronten a càrrecs criminals. Afegeix: "El moviment antifeixista va aconseguir impedir l'acte electoral nazi a Pireu (el municipi del costat de Nikaia), una setmana abans dels comicis del 20 de setembre. El dia de les eleccions, membres d'AD van intentar expulsar els empoderats de la coalició anticapitalista, Antarsya, del col•legi electoral prop d'on van assassinar a Pavlos. Centenars de persones es van unir en una espontània manifestació, i van expulsar els nazis."
Katerina va comentar que alguns antifeixistes "pensen que cal una mena d'organització militar, un exèrcit, per lluitar contra els nazis i, per tant, sovint han d'esperar perquè encara no la tenen. A KEERFA ja tenim el nostre exèrcit: és la força de la gent corrent." El treball de Katerina contra els nazis va ser un factor clau en la seva elecció com a regidora a Nikaia, per Antarsya. Segueix en la lluita al carrer, però ara la porta també a l'Ajuntament.
També van parlar a l'assemblea tres membres de l'equip legal que porten l'acusació popular contra Alba Daurada per ser una organització criminal. Van explicar com el cas —que actualment és davant els tribunals— només es duu a terme gràcies a la mobilització popular. Un punt d'inflexió va ser la manifestació espontània de 50.000 persones contra la seu nazi a Atenes, pocs dies després de l'assassinat d’en Fyssas.
Hi va haver nombroses intervencions per part de representants d'organitzacions de gent immigrada. Javed Aslan, líder de la comunitat pakistanesa a Grècia, va explicar que el treball de KEERFA dóna més confiança a les persones immigrades, perquè contraresta la impunitat de la violència racista. Un representant del Centre Kurd va parlar del terrible atemptat contra el partit kurd que s'acabava de cometre a Ankara, Turquia. Un refugiat sirià va denunciar les matances dutes a terme al seu país, principalment per Assad, i l'absència d'ajuda real des d'Europa.
També hi va haver una forta presència sindical, des d'un alt càrrec de ADEDY, el sindicat del sector públic, fins a activistes de base, especialment del sector educació. Van insistir en la importància de la solidaritat de classe, davant el racisme i el feixisme, i que el moviment sindical havia de prendre molt seriosament aquesta lluita.
Moltes persones van parlar de la impressionant onada de solidaritat popular amb els i les refugiades, des de Lesbos (una illa d'arribada davant la costa turca) fins al mateix centre d'Atenes. No obstant això, van insistir que l'ajut no hauria de dependre de donatius individuals, sinó que és responsabilitat de l'Estat proveir allotjament, menjar i roba. Petros, coordinador de KEERFA i regidor, es va enfrontar al regidor nazi a l'Ajuntament d'Atenes: "Quan van arribar les pluges de la tardor la gent refugiada ja no podia dormir a les places. El nazi volia simplement expulsar-los. Vam aconseguir que els allotgessin en un gran camp de bàsquet en desús." Té clar que és només una solució temporal: "l'edifici no està en condicions, no hi ha intimitat. Però al voltant d'Atenes hi ha molts hotels abandonats a causa de la crisi, els haurien de requisar i preparar per allotjar la gent."
Es va dedicar una sessió sencera a l'aspecte internacional, i es va poder veure que malgrat les diferències, teníem molt punts en comú: l'experiència de l'explosió de solidaritat és general; i molts dels arguments en contra de l'àmplia mobilització antifeixista i antiracista es repeteixen a diferents llocs. A part de Grècia, van participar representants de moviments d'Alemanya, Anglaterra, Àustria, Catalunya (UCFR i SOS Racisme), Dinamarca, Escòcia, França, Turquia i Xipre. També van arribar missatges de suport de moviments a Austràlia, Països Baixos i Polònia. Es va acordar convocar una jornada de mobilització per al 19 de març (dia internacional contra el racisme i el feixisme), amb protestes al màxim de territoris, al voltant del lema, "Refugees Welcome; Nazis fora ".
Ara ens hem de posar mans a l'obra, impulsant els moviments per dur a terme el treball necessari.
La declaració final de la trobada (traducció anglesa).).
Més fotos de la trobada, a Facebook.
Intervé Javed Aslan, President de la comunitat pakistanesa de Grècia.
Parla un representant del Centre Kurd d'Atenes.
Un grup de persones discapacitades, molt combatives, participa activament a KEERFA.
Activistes de KEERFA envien solidaritat a la lluita de #TotesSomEstrep, al Bages.
Comentarios
Publicar un comentario